Manusarbete

Ett snabbt inlägg till eftersom jag har lite dåligt samvete att det går lång tid mellan uppdateringarna.

Just nu sitter jag och skriver manus på den nya historien med Siri. Jag har skrivit ett första utkast och sitter just nu på och skriver om och putsar på manuset.

Per har varit snabb och har redan tecknat omslaget som kommer se ut så här:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Håller också på med ett hemligt projekt som kommer ut under juni nästa år som det ser ut just nu och om allt går vägen.

Recensioner

Jag har insett att Siri ligger egentligen 8 – 9 månader före sin tid och att det stora lyftet kommer under våren 2017. Men det har inte hindrat att det droppat in några recensioner på boken.

När den gavs ut så recenserades den av BTJ (fd. Bibliotekstjänst) som är bland de viktigaste omdömena. Utifrån deras recensioner så köper skolor och bibliotek in boken.

BTJ betyg 4/5. Anne-Marie Karlsson.

”Fartfyllt och skämtsamt”, ”…effektiv slapstickskaraktär”

”…livfulla och välgjorda bilder med varierade och läslockande uppslag”..

Övriga recensioner finns på följande länkar:

http://www.toppraffel.se/2016/12/serier-siri-och-vikingarna.html

Siri och vikingarna

Förhoppningsvis kommer Siri göra mer väsen ifrån sig under våren.

 

Förtrycket av Siri är här!

Med två veckor kvar till boksläppet så dök förtrycket upp från förlaget. För första gången håller jag boken i min hand. Visst har jag häftat ihop skisserna tidigare och bläddrat fram och tillbaka, men det är inte samma sak.

Det är alltid en speciell känsla att hålla i sin bok och känna lukten av trycksvärtan.

IMG_1103IMG_1102

Satt punkt

IMG_0814Då har jag satt dit den sista punkten i manuset till Siri och vikingarna. Ungefär 130 sidor manus… Nu ska det skickas till redaktören som får ha synpunkter på det. Per flåsar mig i nacken så det gäller att få iväg detta så fort som möjligt. Under hela den här processen har jag lämnat ett antal sidor åt gången för godkännande och sedan till Per som skissat upp sidorna. Har varit ett intressant sätt att arbeta i alla fall. Men till nästa bok  vill jag nog lämna ett mer genomarbetat manus i alla fall..

Siri och vikingarna

banner

Nu kan vi äntligen avslöja vårt senaste serieprojekt: Siri och vikingarna.

Vi har sedan augusti förra året jobbat på en helt ny serie för barn mellan 6 och 12 år och som kommer ut på Rabén och Sjögren till hösten. Med väldigt ont om tid har vi lyckats sy ihop detta och jag har tvivlat måånga gånger att vi kommer att lyckas.

Jag har bara sista kapitlet kvar att skriva och Per är också snart ifatt mig. Som ni förstår så har vi jobbat fram manus och teckningar i stort sett samtidigt vilket för mig har varit väldigt oroligt. Jag är van att ha ett färdigt manus som jag skickar till tecknaren. Den här gången har jag knappt hunnit sätta punkt på ett kapitel innan jag var tvungen att skick det till Per så han kunde börja skissa. Men det har faktiskt fungerat väldigt bra. Men det är jobbigt att skicka ett inte helt igenom genomarbetat manus som i dialog blev färdigt. I bland måste man våga släppa taget. =)

Nu fortsätter vi in i det sista med att bli färdiga med sidorna och jag kommer snart att börja med slutkorren.

Efter sommaren finns Siri att köpa!

Snart färdig!

Det var länge sedan jag skrev något här på bloggen. Förklaringen är väl att det inte har hänt så mycket nytt, utan jag håller på och skriver på manuset varje dag. Nu har jag två kapitel kvar att skriva och deadline är den första maj så det är gott om tid. Från början var det tänkt att boken skulle vara på 60 sidor, men ganska snart in i processen så bestämdes det att boken skulle vara på 80 sidor. Det innebar att jag var tvungen att revidera mitt grundmanus och lägga till en hel del. Det krävde en hel del funderande och emellanåt kändes det ganska pressande, men ändå fantastiskt roligt att få vara kreativ. Det jag kan konstatera nu i efterhand är att inspiration är för amatörer och det krävs mycket jobb för att skapa en bra historia.

Per har skissat upp 7 kapitel så vi ligger bra till för slutdatumet och han har färglagt och gjort klart de första tio sidorna. Längre fram kommer jag att lägga in några färdiga sidor här på bloggen.

Jag känner mig väldigt nöjd med vad vi åstadkommit på det här halvåret; de flesta nya serier behöver betydligt mycket mer tid på sig med allt från karaktärsdesign till färdigt manus. Jag har till och med haft lite tid över och har börjat fundera på manus till bok nummer två och samlar på mig idéer och fakta i ett skrivblock.

Förhoppningsvis kommer jag vara mer aktiv här på bloggen när förlaget gått ut med sin höstutgivning nu i april och jag kan berätta mer om vårt arbete. Förhoppningen också att jag kan  berätta mer om arbetet kring nästa bok.

 

Bok hösten 2016

bannerDå var allt klart,  kontrakt påskrivet och returnerat med vändande post.

Efter åtta sorger och bedrövelser har jag och Per äntligen fått ett kontrakt på att göra en ny svensk originalserie för ett av Sveriges största förlag.

Från början skulle det blivit en annan bok och jag tillbringade hela sommaren i skrivstugan för att få manuset färdigt medan förhandlingar pågick.

Tyvärr föll det arbetet på mållinjen så det var bara att börja om igen.

Vi pratade med förlaget som fortfarande ville ha en bok av oss och efter en hel del bollande fram och tillbaka så hade vi ett antal nya karaktärer och en fungerande story klar för oss.

Den 26 oktober klev jag in i skrivarstugan för att skriva färdigt ett första manusutkast på 71 sidor till söndagen den 1 november. (Ja, jag sitter och fuskar genom att sitta och skriva blogginlägg när jag borde ägna tid åt manuset.)

Per sitter i skrivande stund och känner in karaktärerna i pennan och har också börjat titta på miljöer och föremål som vi ska använda.

Mer inlägg kommer så småningom när jag kan börja andas igen.

patric

 

Bok i augusti

Det var ett tag sedan jag skrev på bloggen, men det har sina naturliga förklaringar.

Jag skulle skrivit en historia till en känd figur vilket jag har jobbat med sedan tidigt i somras. Tyvärr strandande förhandlingarna mellan förlaget och rättighetsinnehavarna nu under hösten så det var bara att starta om på nytt.

På 14 dagar skulle jag komma på nya karaktärer och en ny historia vilket jag till slut lyckades med. Så nästa höst kommer en originalserie från mig och Per Demervall som jag hoppas mycket på och just nu känns det som att vi är helt rätt ute.

Så hösten kommer att vara full av jobb och jag hoppas det finns lite tid och njuta av tillvaron också.

Vi hörs på andra sidan!!

Första utkast klart

Då har jag skrivit klart det första utkastet för nästa bok som kommer ut nästa höst. Vad och vem den ska handla om är dock fortfarande hemligt ett tag till.

Jag brukar vara ordentlig och jag den här gången skrev jag en fyllig outline på tio sidor och det har hjälpt en hel del i arbetet. När jag väl kom igång så skrev jag klart 50 sidor på fyra dagar vilket är någon slags rekord för mig. Nu sitter jag och redigerar och läser igenom manus eftersom jag inte varit speciellt analyserande under själva skrivprocessen.

En del sekvenser och scener är jag mer än nöjd med, men det finns en hel del att jobba vidare med när det gäller själva gestaltningen och budskapet och det får jag ta i nästa skrivomgång. Jag har inte heller brytt mig om att titta på hur många rutor jag ska ha per sida så det kommer bli det första jag redigerar. De femtio sidor jag skrivit ska bli sextio innan jag är färdig. Sedan kommer nog tecknaren Per Demervall ha en del synpunkter också… Men med mitt manus  och hans blick för det visuella och hans teckningar kommer detta bli riktigt, riktigt bra.

Version tre av manuset kommer jag kunna skicka till redaktören på Rabén & Sjögren och till tecknaren och jag räknar iskallt med att den kommer att vara klar i mitten på augusti. Det är då det spännande samarbetet sätter igång och jag kommer för första gången få se mina sidor illustrerade.

Allt eftersom de kommer så hänger jag upp sidorna på väggen  för att få en bra överblick och sedan kommer arbetet att ändra och förbättra sida för sida. En ständig dialog med tecknaren och galna infall kommer slipa min historia ännu mer.

Jag skriver manus i programmet Scrivener och går just nu och väntar på att programmet ska dyka upp till iPad. De har sagt att appen ska komma under sommaren och jag hoppas verkligen att det blir så. Då kan jag ta med min iPad Air överallt i stället för att släpa runt på min MacBook Pro. Dagens i-landsproblem, jag  vet…

På västfronten intet nytt

Får erkänna att jag inte farit så aktiv här på bloggen på ett tag. Men det är inte så att jag har legat på latsidan. Det är snarare så att jag jobbar för fullt med ett projekt som kommer att sjösättas nästa vår.

Vad har annars hänt? Ja, var på möte på Rabén & Sjögren för att prata om barnserier. Riktigt roligt att träffa andra kreatörer och det spretade rejält mellan vad vi jobbade med. Allt från skräck till manga och ”vanliga” traditionella serier. Riktigt roligt att träffa alla och vi har en förhoppning om att ses varje år. Full av inspiration skapade jag en grupp på Facebook så vi kan hålla kontakten.

Efter mötet stängde jag in mig på hotellrummet för att skriva synopsis att presentera för förläggaren nästa dag.

På lördagen var jag på Stockholms Internationella Seriefestival med Per och det var riktigt roligt att se på bredden av seriekreatörer. Träffade Christina Jonsson, en en serietecknare från mina hemtrakter som gjort ett fantastiskt välgjort seriealbum ”Badgäster & Bedragare. När vi skildes åt så bestämde vi att göra någonting tillsammans och det är ännu  en sak till som ligger och snurrar i hjärnan just nu.

 

Top